Hydrologia
i meteorologia
Rok II semestr 4
Kod modułu: IS.0403.OB/00 Liczba punktów: 6
Rodzaj modułu: obligatoryjny dla
wszystkich
Liczba punktów
ECTS: 6
Jednostka realizująca moduł: Instytut
Inżynierii I Gospodarki Wodnej
Kierownik modułu: Dr hab. inż. B. Osuch, prof. PK
Prowadzący zajęcia:
Dr hab. inż. B. Osuch, prof. PK, dr hab. inż. B. Więzik, prof. PK
(wykłady, seminaria)
Dr
inż. A. Bardzik, dr inż. H. Nahorecka-Duda, dr inż. B. Ratomska, mgr inż. M.
Cebulska,
mgr
inż. A. Homa, mgr A. Partyka
(laboratorium, ćwiczenia projektowe, seminaria)
Cele i spodziewane efekty kształcenia:
Hydrologia
i meteorologia dają podstawę dla większości modułów związanych z wykorzystaniem
oraz ochroną atmosfery, zasobów
wodnych, powierzchni Ziemi i górnych warstw litosfery. Studenci uzyska-ją
informacje o pomiarach i zakresie opracowań niezbędnych dla rozwiązywania
zagadnień związanych z inżynierią wodną, w tym z gospodarką wodną, budownictwem
hydrotechnicznym, z oceną zasobów wodnych i ich zarządzaniem, a także z
inżynierią sanitarną.
Program merytoryczny modułu:
·
Adiabatyczne zmiany
temperatury, równowaga atmosfery.
· Klasyfikacja, wydajność, natężenie opadów.
Słowa kluczowe:
Fizyka
atmosfery, zjawiska pogodowe, klimat, obieg wody w przyrodzie, przepływy
charakterystyczne
Lista wymaganych wcześniejszych modułów:
Struktura modułu
wykłady: 30 godz./sem. praca własna studenta: 50 godz./sem.
laboratorium: 15 godz./sem. Łączna
liczba
ćw.
projektowe: 25 godz./sem. godzin: 125 godz./sem.
seminarium: 5 godz./sem.
konsultacje: 4 godz./sem
Ogółem godziny
rozliczeniowe: 75 godz./sem.
Forma zaliczenia modułu:
Egzamin
pisemny i ustny
Warunki
dopuszczenia do egzaminu: pozytywna ocena prac wykonanych w ramach
laboratorium, pro-jektowania i seminarium.
Podstawowe pomoce dydaktyczne:
A.
Byczkowski, Hydrologia, t. I i II, wyd.
SGGW, Warszawa, 1996
A. Kędziora,
Podstawy agrometrii, PWRiL, Poznań, 1995
A.
Woś, Meteorologia dla geografów, PWN,
Warszawa, 1996
Administracyjne ograniczenia modułu
minimalna
liczba studentów:
maksymalna
liczba studentów: